Foto: Agustiana © Patricio-Soto
Om man er på besøg eller bor i Sønderborg kan der være brug for lige at give pengepungen en pause. Det er ikke altid nemt at selv finde på gratis oplevelser, oftest ender man bare med en tur i skoven og vader formålsløst rundt, måske endda med sure unger i hælene.
Så vi har været ude at kigge på Sønderborg uden en krone på lommen og undersøgt hvad der gemmer sig af gratis oplevelser, udover de helt åbenlyse såsom naturen.
Nyd den gode udsigt
For dig der er nysgerrig på arkitektur og ikke bange for højder
Ja ja, vi ved godt vi indledte guide med at skrive at naturen altid var gratis og det ikke var det vi ville guide til. Men der er tre gode steder du kan nyde naturen fra som ikke bare er flade bakker, men arkitektoniske mesterværker på hver deres måde. Det drejer sig om en af verdens største støvler som du kan komme op i, Kegnæs fyr og udsigtsplatformen i hotelkomplekset Alsik.
Alle tre steder finder du i vores guide “NYD UDSIGTEN I SØNDERBORG”
Augustiana Kunstpark & Kunsthal
For dig der er nysgerrig på moderne kunst
Palævej 10-14, 6440 Augustenborg
https://augustiana.dk
Augustiana kunstpark og kunsthal ligger i de smukke palæer ved Augustenborg slot. Her præsenteres og formidles professionel samtidskunst på et højt internationalt niveau. Stedet blev i 2018 overtaget af Sønderborg Kommune og især kunstparken har fået et løft og det er netop den vi guider til her. Det er en fantastisk flot tur, stedet er til at overskue især for de mindste, og for de ældste der gerne vil opleve lidt kunst er det perfekt sammen med børn.
Kunsthallen har ligeledes gratis adgang og er bestemt et besøg værd med de skiftende udstillinger.
Den Kongelige Køkkenhave
For dig der er nysgerrig på hvordan grøntsager dyrkes
Graasten Slot og Slotshave, 6300 Gråsten
Åbent: Hele året, cafeen og butik har begrænsede åbningstider
https://slks.dk/omraader/slotte-og-ejendomme/se-alle-slotte-og-ejendomme/graasten-slot-og-slotshave
“Den Kongelige Køkkenhave” på den kongelige families sommerresidens Gråsten Slot er en sanselig oplevelse af hvordan grøntsager dyrkes. Her kan gæsterne helt gratis kan opleve et væld af urter, frugttræer, buske med bær og blomster. Gartnerne høster forskellige produkter alt efter sæson, og som en del af det nye koncept bliver en stor del brugt til smagsprøver til publikum. Køkkenhaven og parken generelt er et skønt sted at gå en tur for både store og små. Det er også muligt at spise frokost i køkkenhavens café.
Jørgen Riecks Arkæologiske Samling
For dig der er nysgerrig på fortiden
Egebjergvej 4, 6430 Nordborg
https://www.svenstrup-nordals.dk/sevaerdigheder/riecks-stensamling/
Jørgen Reick var en passioneret amatør arkæolog der har med årene har samlet ikke mindre end 50.000 oldtidsfund fra stenalder til vikingetid; blandt andet pilespidser, økser og dyreknogler; men der er også keramik og meget andet.
Det er formentlig den største private samling af oldtidsfund i Danmark, og på nogle områder overgår den endda Nationalmuseet. Vi skal ikke være de første til at indrømme at det lyder lidt “stenet”, men der er noget fascinerende ved mængden af fund i samlingen som i sig selv er imponerende. Der er åbent Søndag og tirsdag kl. 13-16.
Se Historisk Ringridning
Flere datoer i juli & august
For dig der har børn med eller bare er nysgerrig på ringridning
Man skal ikke have været mange timer i Sønderborg før man fornemmer byen har en historie omkring ringridning. Men hvad er det egentligt? Det kan du opleve ganske gratisk når der opvises i “Historisk Ringridning” foran på ringrider banen Sønderborg slot. Det er ganske enkelt en sport til hest hvor en rytter sidder på hesten og skal med sin lanse fange ringe. Til opvisningen fortælles om historien og reglerne.
datoerne for 2022 er: 5/7 – 12/7 – 19/7 – 26/7 – 2/8 og 9/8. Der rides kl. 17.00.
RINGRIDDERMUSSET
For dig der undres over hvad det lige er med det ringridning? Hvorfor ride på en ring?
Kirkegade 8, 6400 Sønderborg
Åbent: Juni, juli, august
http://ringridermuseet.dk
Har du ikke fået nok af ringridning så kan du følge op på historien i Danmarks eneste museum tilegnet ringridning, og lad dig ikke narre af størrelsen på det lille museum. Det fortæller om en stolt tradition og viser effekter fra ringridningens historie i Sønderborg fra den første afholdelse af festlighederne i 1888 frem til idag. Musset fremviser billed materiale, medaljer, uniformer, pokaler og meget mere fra ringridningens kulturhistorie. Museet huses i et af Sønderborgs ældste huse og det i sig selv er et besøg værd.