Der er et eller andet med os mennesker, vi vil bare gerne have overblikket over hvor vi er. Og det er egentligt ikke svært at danne sig overblik i Sønderborgs kuperede terræn, man kan ofte se ned af bakke der giver sug i maven, eller kigger ud over skrænterne i Nørreskoven og Sønderskoven. Men der er steder der er bedre egnet til få overblikket end andre. Vi guider her til bakker, tårne og støvler du kan nyde udsigten fra i Sønderborg!
Støvlen
Stornovej 3, 6400 Sønderborg
https://kaervestermark.dk/stoevlen
Med størrelse 4000 i sko finder du næppe en større støvle i danmark. Støvlen er bygget i forbindelse med “Spejdernes Lejr” i 2017 og måler 12 meter i højden. Fra toppen kan du se udover Kær Halvø, Sønderborg og “over til jylland”.
Støvlen er indrettet som udkigstårn og overdækket grillhytte. Skaftet af støvlen er et trappetårn, der fører op til en udsigtsplatform. Desuden findes et toilet med handicapadgang.
Alsik Point of view
Nørre Havnegade 21-25, 6400 Sønderborg
https://alsikpov.dk/
Alsik er vel nok et af Danmarks mest indbydende og spændende hoteller. Udefra er det kendetegnet af sit smagfulde nordiske design og naturlige materialer, og er en del af den berømte arkitekt Frank Gehrys masterplan for Sønderborgs havnefront. Men du kan ikke bare nøjes med at se det udefra, men du kan helt gratis komme op på 16. sal og nyde udsigten udsigtsplatformen Point of view. Herfra kan du nyde den enestående udsigt over Sønderborg og få en god fornemmelse af både byen, kysten og den smukke natur.
Du skal booke billet på forhånd og du har 30 minutter til at nyde udsigten.
Der er åbent for besøgende på hverdage fra 9-18 og 12-15 i skoleferier og helligdage, adgang er gratis men du skal bestille billet på forhånd via hjemmesiden.
Avnbjerg bakke
Skanserne i Dybbøl Banke byder på mange flotte udsigtspunkter hvor man kan mærke tidens vingesus. En af de mere ukendte udsigtspunkter er “Avnbjerg Bakke der ligger ca. 2 km vest for skanserne umiddelbart syd for landevejen. Herfra ca. 52 meter over havets overflade var og er der en glimrende udsigt over dele af skanserækken. Den udnyttede den preussiske overkommando under krigen i 1864, det var nemlig her de overværede og styrede slaget fra. Her på Avnbjerg stod preussiske øverstkommanderende prins Friedrich Karl og gav signal til angrebet på Dybbølstillingen den 18. April 1864 kl. 10:00.
Med sig havde han bl.a. et 300 mand stortmilitærorkester, anført af hans yndlings dirigent den kongelige musik chef Gottfried Pieke, der til lejligheden havde komponeret en march med navnet “Dübbøller Sturm Schanzen Marsch”, som skulle fremførers samtidig med angrebet på de danske skanser. I sandheden en makaber men også lidt skør historie man kan tænke på når man nyder udsigten.
Avnbjerg blev siden gravet bort, men højen er nu genskabt med jord, der blev i overskud ved bygningen af Historiecenteret og forskellige vejarbejder.
Kegnæs fyr
Nørre Landevej 7, Kegnæs, 6470 Sydals
Du kender måske det 23 meter høje fyrtår fra nyhederne? Det er her der flere gange er blevet målt rekordhøj stomstyrke de seneste år. Fyret står på halvøen Kegnæs, og herfra er der en fantasisk 360 graders udsigt til Broagerland, Tyskland og de sydfynske øer, Ærø og Langeland. Oppe i tårnet er indrettet et lille museum og og der er fir entre til hele tårnet, børn op til 12 år skal følges med en voksen og der er ikke adgang ved tåge og uvejr. Åbent: 1. april til 30. September kl. 08. til 19.00